Yleisiä kysymyksiä

Ladyvita-valmisteita on kolmea erilaista; Ladyvita, Ladyvita Mama ja Ladyvita 50+. Kenelle ja mihin naisen elämänvaiheeseen kukin niistä on tarkoitettu?

Ladyvita on tarkoitettu nuorelle ja aktiivi-ikäiselle naiselle.
Ladyvita Mama on tarkoitettu raskaana olevalle ja imettävälle naiselle.
Ladyvita 50+ on tarkoitettu aikuiselle naiselle.

Missä elämänvaiheissa on luontevaa siirtyä Ladyvita-valmisteesta toiseen?

Ladyvita on naisille, jotka ovat nuoria ja aktiivi-ikäisiä. Ladyvitaa voi käyttää jo ennen 20 ikävuotta, heti siitä lähtien kun kasvuikä on mennyt ohi ja tyttö on kypsynyt aikuiseksi naiseksi. Raskautta suunnitteleva nainen voi siirtyä käyttämään Ladyvitan sijaan Ladyvita Mama –valmistetta. Ladyvita Mama sisältää juuri niitä vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat tärkeitä elimistölle jo raskautta suunniteltaessa ja raskauden alkuvaiheessa. Ladyvita Mama –valmisteen käyttöä on hyvä jatkaa koko raskauden ja myös imetyksen ajan. Ladyvita Mamasta kannattaa vaihtaa takaisin Ladyvita-valmisteeseen imetysajan loputtua. Ladyvita 50+ -valmisteeseen naisen on tärkeä siirtyä siinä vaiheessa, kun vaihdevuodet ilmoittavat tulostaan.

Miksi suomalaisten naisten olisi hyvä valita juuri Ladyvita-valmisteet kalsium-vitamiini-kivennäisainevalmisteeksi?

Ladyvita-valmisteet on kehitetty erityisesti suomalaiselle naiselle. Suomalaisille naisilla on Ladyvita-valmisteista jo yli 10 vuoden käyttökokemus, sillä Ladyvita-valmisteet on tuotu markkinoille vuonna 1998.

Miksi Ladyvita-tabletit ovat niin suuria?

Ladyvita-valmisteet sisältävät kaikkia vitamiineja ja kivennäisaineita, mukaan lukien kalsiumia, noin päivittäisen saantisuosituksen. Erityisesti Ladyvita-valmisteiden päiväannoksen suuri kalsiummäärä (600 – 800 mg) aiheuttaa sen, että yhden tabletin koko kasvaa suhteellisen suureksi. Etuna on kuitenkin se, että myös kalsium saadaan samasta ja yhdestä valmisteesta, eikä päivittäin tarvitse muistaa nauttia useita eri vitamiini-kivennäisainevalmisteita.

Miksi Ladyvita-tabletteja pitää ottaa monta päivässä?

Ladyvita-valmisteista on haluttu tehdä mahdollisimman monipuolinen ravintoainesisällöltään. Useista vitamiini-kivennäisainevalmisteista puuttuu kalsium, mutta Ladyvita-valmisteissa se on mukana. Vitamiineja ja kivennäisaineita on haluttu saada Ladyvita-valmisteisiin myös mahdollisimman paljon, niin että nainen saa yhdestä ja samasta valmisteesta kaikki elämänvaiheeseensa sopivat aineet. Vaikuttavien aineiden pakkaaminen yhteen tablettiin tekisi tabletista niin suuren, että se olisi mahdotonta niellä – siksi Ladyvitojen päiväannokset sisältävät useita tabletteja.

Miksi Ladyvita-valmisteiden tabletit suositellaan otettavaksi aterioiden yhteydessä?

Ladyvita-valmisteiden tabletit voivat mahdollisesti aiheuttaa pahoinvointia ja tämän välttämiseksi tabletit on hyvä nauttia aterioiden yhteydessä. Ladyvita-valmisteita ei suositella nautittavaksi pelkän kahvin yhteydessä. On huomattava myös, että tablettien nauttiminen aterian yhteydessä voi lisätä Ladyvita-valmisteiden sisältämien rasvaliukoisten vitamiinien (A, D, E, K) imeytymistä, sillä ateriassa on yleensä myös rasvaa.

Onko väliä, otetaanko kaikki Ladyvita-tabletit samalla aterialla vai jaetaanko ne eri aterioille?

Tablettien jakaminen eri aterioille saattaa vähentää mahdollisesti tablettien oton yhteydessä esiintyvää pahoinvointia. Vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymisen kannalta on sama, nautitaanko tabletit yhdellä aterialla vai eri aterioilla.

Onko väliä, mihin aikaan päivästä Ladyvita-tabletit nautitaan?

Vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymisen kannalta ei vuorokaudenajalla ole merkitystä. Jotkut henkilöt kokevat helpoimmaksi nauttia tabletit illalla, jolloin elimistö valmistautuu aineenvaihdunnallisesti hitaimpaan vuorokaudenaikaan eli yöhön.

Mitä tehdä, jos tabletit aiheuttavat pahoinvointia?

Tabletit kannattaa ottaa aterioiden yhteydessä ja jakaa ne usealle eri aterialle. Mikäli tämä ei poista pahoinvointia, kannattaa miettiä, voisiko pahoinvoinnin mahdollisesti aiheuttaa jokin muu tekijä. On myös mahdollista pitää tablettien käytössä pieni tauko ja katsoa, loppuuko pahoinvointi käyttötauon aikana.

Voiko Ladyvita-valmisteiden rinnalla käyttää kalsiumvalmisteita?

Ladyvita-valmisteet sisältävät 75 % (Ladyvita) – 100 % (Ladyvita Mama ja Ladyvita 50+) päivittäisestä kalsiumin saantisuosituksesta. Tarvetta muiden kalsiumvalmisteiden käyttöön ei Ladyvita-valmisteiden käytön aikana yleensä ole. Tarvittaessa muita kalsiumvalmisteita voi kuitenkin käyttää Ladyvita-valmisteen rinnalla. Suurin hyväksyttävä päiväsaanti aikuiselle kalsiumin osalta on 2500 mg.

Voiko Ladyvita-valmisteiden rinnalla käyttää D-vitamiinivalmisteita?

Kaikki Ladyvita-valmisteet sisältävät 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päiväannoksessa. Raskaana oleville ja imettäville D-vitamiinivalmisteen käyttösuositus on 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa päivittäin ympäri vuoden. Yli 75-vuotiaat voivat käyttää Ladyvita 50+ -valmisteen rinnalla vielä jotain muuta D-vitamiinia sisältävää valmistetta. Aikuisväestölle (18-75-vuotiaille) suositellaan 10 mikrogramman D-vitamiinilisän käyttöä valmisteena päivittäin loka-maaliskuun ajan, mikäli henkilö ei käytä säännöllisesti vitaminoituja maitovalmisteita ja ravintorasvoja tai kalaa. Mikäli aktiivi-iässä oleva nainen haluaa käyttää Ladyvitan lisäksi vielä jotain muuta D-vitamiinivalmistetta, on asiasta hyvä keskustella lääkärin, ravitsemusterapeutin tai terveydenhoitajan kanssa.

Pitääkö Ladyvita-valmisteet säilyttää avaamisen jälkeen kylmässä?

Ladyvita-valmisteet säilyvät hyvin huoneenlämmössä valolta suojattuna. Vitamiinien ja kivennäisaineiden teho ja määrät säilyvät hyvin, kun Ladyvita-valmisteet säilytetään asianmukaisesti.

Mikä on Ladyvita-valmisteiden säilyvyysaika?

Ladyvita-valmisteiden säilyvyysaika on 2 vuotta. Vitamiinien ja kivennäisaineiden teho ja määrät säilyvät, kun valmisteet säilytetään asianmukaisesti huoneenlämpötilassa ja valolta suojattuna.

Kuinka pitkään Ladyvita-valmisteet säilyvät avaamisen jälkeen?

Valmisteen käytön soveltuvuuden parasta ennen –päiväyksen jälkeen voi todeta aistinvaraisesti. Vitamiinien ja kivennäisaineiden määrän ja tehon säilymisen valmistaja ja markkinoija takaavat parasta ennen –päiväykseen saakka. Ehtona tähän on, että Ladyvita-valmistetta säilytetään asianmukaisesti.

Voiko Ladyvita-valmisteita käyttää parasta ennen –päiväyksen mentyä umpeen?

Estettä Ladyvita-valmisteen käytölle parasta ennen –päiväyksen jälkeen ei ole, mikäli valmiste on aistinvaraisesti arvioituna kunnossa. On kuitenkin huomattava, että valmistaja ja markkinoija takaavat vitamiinien ja kivennäisaineiden määrän ja tehon säilymisen vain parasta ennen –päiväykseen saakka.

Missä maassa Ladyvita-valmisteet valmistetaan?

Ladyvita-valmisteet valmistetaan Tanskassa.