Näin selviydyt kuumista aalloista

Kuumat aallot ovat vaihdevuosien tunnetuin oire. Näillä vinkeillä taltutat puuskat.

ladyvita menoplus

Kun kuukautiset loppuvat ja vaihdevuodet alkavat, tavallisimmin harmia aiheuttavat kuumat aallot. Jopa kahdeksan kymmenestä tietää omakohtaisesti, mistä on kyse. Vaiheen pituus sen sijaan on erittäin yksilöllinen. Samoin vaivan aste: joillekin harmia koituu vain vähän, joillakin elämänlaatu laskee roimasti.

Mitä kuumat aallot ovat?

 

Kuuman aallon aikana tulee yhtäkkiä lämmin ja hikinen olo, vaikkei ole ponnistellut tai edes liikahtanut. Lämmöntunne kuohahtaa sekunneissa ja leviää kaikkialle kehoon, etenkin kasvoihin, niskaan ja rintakehään. Sitten voi hikoiluttaa, ja sen jälkeen tulee vilunväristyksiä tai kylmän tunne.

Kuumat aallot voivat tulla milloin tahansa, monille kesken yöunien. Sellainen ymmärrettävästi häiritsee nukkumista. Joillekin yöllinen hikoilu on niin raju kokemus, että tekee mieli vaihtaa liinavaatteet.

Miksi kuumia aaltoja tulee?

 

Vaihdevuosi-iässä estrogeenituotanto sammuu vähitellen. Veren laskeva hormonitaso vaikuttaa aivoissa siihen alueeseen, joka säätelee ruumiinlämpöä. Siksi lämpötilansäätelyssä tapahtuu entisestä poikkeavaa heittelyä.

Kuinka kauan kuumat aallot kestävät?

 

Kuumien aaltojen vaihe on kestoltaan varsin yksilöllinen. Jotkut eivät saa niitä kovinkaan kauan, jotkut tuntevat niitä kymmenen vuoden ajan. Yleisintä on, että ne heikkenevät vähitellen ja loppuvat muutaman vuoden kuluttua.

Miksi vaivat eivät häiritse kaikkia yhtä paljon?

 

Jos oma äitisi kärsi voimakkaista vaihdevuosivaivoista, todennäköisesti oireet tulevat tutuiksi sinullekin. Ylipaino, vähäinen fyysinen aktiivisuus ja tupakointi näyttävät myös antavan vauhtia kuumille aalloille.

KUUMA JA HIKI? Kuinka pahasti kuumat aallot häiritsevät? Se on yksilöllistä ja osin perinnöllistä.

5 vinkkiä, jos kärsit kuumista aalloista:

 
  1. Ota ruumiinlämpö haltuun! Yritä välttää lämpimiä paikkoja, kuten ikkunan vieressä auringonvalossa kylpevää tuolia ja täpötäyttä bussia. Avaa ikkunat ja tuuleta tehokkaasti. Ihoa voi leyhytellä tarpeen vaatiessa viuhkalla tai tuulettimella.
  2. Tavoittele rauhallista mielentilaa, vältä stressiä, rentoudu tietoisesti ja yritä nukkua riittävästi. Moni hyötyy joogasta ja rentoutusharjoituksista.
  3. Vähennä voimakkaita ruokia, alkoholia ja kahvia. Juo riittävästi vettä.
  4. Pukeudu luonnonmateriaaleihin, kuten puuvillaan ja silkkiin, jotka imevät tehokkaasti hien kosteutta mutta eivät ala tuoksahtaa. Harrasta kerrospukeutumista, jotta voit tarpeen mukaan vaivattomasti vähentää ja lisätä vaatteita.
  5. Urheilemalla ei voi välttyä kuumilta aalloilta, mutta liikunnan aikana hikoileminen totuttaa hieman kuumien aaltojen kokemukseen.

VIILENNÄ: Auta kehoa, kun sillä on vaikeuksia lämmönsäätelyssä. Kylmä vesi tekee hyvää sekä kasvoille pirskotettuna että suun kautta nautittuna.

Miten  Ladyvita Menoplus -tuotteen puna-apila auttaa kuumiin aaltoihin?

 

Ladyvita Menoplus on luonnonmukainen  ja vegaaneille sopiva ravintolisä, joka sisältää puna-apilauutetta. Puna-apilassa on niin sanottuja kasviestrogeeneja, isoflavoneja.  Tutkimusten mukaan puna-apilauute voi vähentää ja loiventaa kuumia aaltoja. Puna-apila auttaa naisia selviytymään kuumista aalloista. Tuote on tarkoitettu vain vaihdevuosi-ikäisille naisille. Hormonikorvaushoitoa saavien tulee käyttää tuotetta vain lääkärin ohjauksessa.

 Ladyvita Menoplus