Kuumat aallot voivat alkaa vuosia ennen menopaussia

Vaihdevuosien kesto voi yllättää monen naisen. Pisimmillään kuumat aallot ja muut oireet voivat vaivata yli vuosikymmenen ajan.

Esivaihdevuosi-ikäinen nainen Ladyvita Menoplus

Vaihdevuosilla tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, jolloin ensin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Kuumat aallot ja yöhikoilu ovat vaihdevuosien yleisimpiä oireita, jotka voivat vaivata jopa vuosikymmenen ajan.

Vaihdevuosien ensimmäisessä vaiheessa eli premenopaussissa kehon hormonitoiminta vähenee ja kuukautiskierto voi muuttua epäsäännölliseksi. Esivaihdevuodet alkavat yleensä 45-55 ikävuoden välillä ja kestävät 5-10 vuotta. Premenopaussiin voi liittyä samanlaisia oireita kuin varsinaiseen menopaussiin: kuumia aaltoja, hikoilua, sydämen tykytystä ja univaikeuksia voi kaikkia esiintyä jo ennen kuukautisten pois jäämistä. Premenopaussin pitkän keston takia moni ei osaa yhdistää oireita lähestyviin vaihdevuosiin. Jopa 80 prosenttia naisista kuitenkin kärsii vaihdevuosioireista jo ennen varsinaista menopaussia.

Varsinainen menopaussi on itsessään melko lyhyt aika: termillä tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, kun viimeisistä kuukautisista on kulunut yksi vuosi. Menopaussi tulee keskimäärin 51 vuoden iässä.

Menopaussin jälkeen keho siirtyy postmenopaussiin, joka kestää yleensä muutaman vuoden itse menopaussin jälkeen. Kehossa tapahtuu vielä hormonaalisia muutoksia ja monilla kuumat aallot voivat jopa pahentua postmenopaussin aikana.

Hikoiluun ja ärtyneisyyteen löytyy onneksi helpotusta. Ladyvita Menoplus sisältää puna-apilaa, joka auttaa naisia selviytymään vaihdevuosista.

Puna-apila voi auttaa kuumien aaltojen ja levottoman olon tasoittamisessa sekä hikoiluun. B6-vitamiinista voi saada helpotusta erityisesti väsyneeseen ja uupuneeseen oloon. Se myös edistää hormonitoiminnan säätelyä ja normaaleja psykologisia toimintoja. Vähentynyt estrogeeni voi kuivattaa limakalvoja ja aiheuttaa ohuemman tuntuisen tukan, joihin molempiin tarjoaa apua biotiini: vitamiini tukee hiusten normaalina pysymistä ja limakalvojen normaalia toimintaa.