D-vitamiini on yksi tärkeimpiä vitamiineja vaihdevuosissa

Riittävä D-vitamiinin saaminen on ihmiselle tärkeää koko elämän ajan. Naisille päivittäinen D-vitamiinilisä nousee erityisen merkittävään rooliin vaihdevuosien aikana.

Vaihdevuosi-ikäinen nainen Ladyvita Monivitamiini 50+

Nuorempana iho pystyy muodostamaan itse kesäkuukausina D-vitamiinia auringon UVB-säteilyn avulla, mutta nämäkin varastot kestävät tutkimusten mukaan vain korkeintaan muutaman kuukauden (lähde: Terveyskirjasto, https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01044). Iän myötä iho ohenee, jolloin sen kyky muodostaa D-vitamiinia heikkenee.

Suomalaisten ja pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan 18-65-vuotiaille suositellaankin D-vitamiinilisää purkista loka-marraskuun väliseksi ajaksi, mikäli D-vitamiinin saanti ruokavaliosta ei ole riittävää. 75 vuotta täyttäneille ja vanhemmille suositus on käyttää D-vitamiinilisää ympäri vuoden.

Kalsium ja D-vitamiini ovat aikamoinen tehoduo: kalsium antaa luille niiden lujuuden, kun taas D-vitamiini tukee normaalin luukudoksen ylläpitämistä sekä auttaa kalsiumia imeytymään. Siksi onkin tärkeää, että molemmat nautitaan samaan aikaan. D-vitamiinista voi olla muutenkin hyötyä vaihdevuosien aikana, sillä se edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä sekä vahvistaa vastustuskykyä eli tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Ladyvitan Monivitamiini 50+ -valmiste on suunniteltu nimenomaan vaihdevuosien jälkeiseen aikaan. Tabletit sisältävät sekä kalsiumia että D-vitamiinia päivittäisen saantisuosituksen verran. Monivitamiini 50+ -tabletit sisältävät myös runsaasti muita vitamiineja sekä mineraaleja, kuten foolihappoa, sinkkiä ja magnesiumia.